Cosly.com

Nieuws

Veertien nieuwe plantensoorten in de Hoeksche Waard

Veertien nieuwe plantensoorten in de Hoeksche Waard

15-10-2015

Veertien nieuwe wilde plantensoorten. Dat is de oogst van 2015 als de plantenwerkgroep de balans opmaakt van het afgelopen seizoen. De nieuwelingen werden gevonden op de meest uiteenlopende plaatsen.

In een van de pronkjuwelen van het Hoekschewaards Landschap, project Argusvlinder, werd een nieuwe orchideeënsoort gevonden: de Bosorchis, inmiddels de achtste orchideeënsoort in de waard. Project Argusvlinder was ook goed voor een nieuwe paardenstaartsoort, Schaafstro. Van deze plant, die sporen vormt in kleine, eivormige sporenaren aan de top van de stengel, is bekend dat het langs spoorlijnen (HSL!) voorkomt. Het wordt ook wel schuurbies genoemd. De naam slaat op de ruwe, kiezelige stengels, die als polijstmiddel werden gebruikt. Van een pijpje Schaafstro kan men een uitstekende nagelvijl maken!

In de Avenhilpolder langs de Oude Maas werd Spiesleeuwenbek gevonden, een vrij zeldzame leeuwenbeksoort met spiesvormige blaadjes. De soort is in zijn verspreiding in Nederland vrijwel tot Zuid-Limburg en de Liemers beperkt.

Op een strandje aan het Hollands Diep werd de Liggende ganzenvoet gevonden. Deze past goed in het verspreidingspatroon langs de grote rivieren.

Op een bouwterrein in Mijnsheerenland was, vermoedelijk afkomstig van aangevoerd zeezand, de Zandweegbree een leuke verrassing. Deze soort is vrij recent door het rivierwater aangevoerd uit de omstreken van Verviers in Oost-Belgie, waar zij met wol terecht was gekomen.

Op de Esscheplaat werd tijdens een FLORON-excursie een nieuwe zeldzame varensoort gevonden: de Geschubde mannetjesvaren. Ook werd een nieuw soort kroos opgevist, de Colombiaanse wolffia.

De overige nieuwe vondsten: Zacht vetkruid op een krib langs het Hollands Diep, Eenbloemige veldkers als tuinonkruid in Kuipersveer, Helm, Westerse karmozijnbes en Bosgierstgras in Mijnsheerenland, Akkerleeuwenbek op een bouwterrein in Puttershoek en Breed pijlkruid, een (vrijwel zeker aangeplante) exoot, in de Boezemvliet bij Maasdam.

Voor meer Informatie:
Plantenwerkgroep HWL
Frank van Gessele
078 - 843 76 83

Dit is een persbericht van Hoekschewaards Landschap 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief

Bekijk ons archief als u op zoek bent naar eerdere nieuwsberichten.

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009


Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Volg ons op twitter!