Cosly.com

Nieuws

Bosschendijk is weer TOP!

Bosschendijk is weer TOP!

19-11-2015

Inwoners en bedrijven van Oud-Beijerland en Heinenoord kunnen gerust zijn. Na een flinke versterking voldoet de Bosschendijk langs de Oude Maas aan de huidige veiligheidsnormen. Tegelijk met de openstelling van de versterkte dijk is bezoekerscentrum Klein Profijt een toeristisch overstappunt (TOP) rijker. 

Donderdag 19 november hebben leerlingen van basisschool het Anker uit Heinenoord symbolisch een dijkinspectie uitgevoerd. Dat deden zij met enkele vrijwillige dijkwachten van Hollandse Delta over het geheel vernieuwde Zalmpad. Daarna onthulden heemraad Leo van Gelder en wethouder Wouter Joosten twee informatieborden. De borden staan bij het nieuwe TOP op de parkeerplaats van bezoekerscentrum Klein Profijt. Samen met gebiedsregisseur Menko Wiersema van de provincie plantten zij de laatste boom van de bomenrij.

Veilig en sterk
De afgelopen anderhalf jaar is veel werk verzet. Aannemer Martens en Van Oord heeft de werkzaamheden in opdracht van Hollandse Delta uitgevoerd. Aan de kant van de Oude Maas is de dijkbekleding vervangen door een dikke laag dijkenklei. Aan de binnenkant van de dijk is een steunberm aangebracht. Deze zorgt er voor dat de dijk bij hoog water niet naar beneden schuift. Boven op de steunberm ligt een splinternieuw Zalmpad. Leo van Gelder: "Niet veel mensen zullen het zich realiseren, maar op 19 november 1421 kreeg Nederland te maken met een grote overstroming, nu bekend als de Sint-Elizabethsvloed. Het is bijzonder dat we juist op deze dag hier staan. De veiligheid van de dijk staat altijd voorop. Daaromheen moet de mogelijkheid zijn en blijven om te recreëren." De Bosschendijk is een van de dijken langs de Oude Maas die het waterschap versterkt. Ook tussen’s-Gravendeel en Puttershoek is het waterschap bezig. Die dijkversterking is volgend jaar klaar. Alle dijkversterkingen maken deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

TOP: startpunt voor wandelen en fietsen
Tegelijk met TOP Klein Profijt zijn er ook overstappunten bij De Oude Tol (westzijde Oud-Beijerland), Numansdorp en Strijensas geplaatst. Ze maken deel uit van een netwerk van Toeristische Overstappunten in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Allemaal startpunten voor recreanten waar zij hun auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen. Wethouder Joosten, namens de samenwerkende gemeenten: "Deze TOP ligt op een pracht locatie: mensen kunnen hier parkeren, bij het bezoekerscentrum Klein Profijt van Hoekschewaards Landschap langsgaan en vervolgens door de mooie Hoeksche Waard wandelen of fietsen en afsluiten in het gezellige centrum van Oud-Beijerland."

Klein Profijt
Een TOP biedt informatie over de fiets- en wandelroutes ter plaatse en er is horeca in de buurt. De vereniging Hoeksewaards Landschap, eigenaar van Klein Profijt, stimuleert dit door meer groen te planten op de parkeerplaats langs het Zalmpad en het terras aan de rivier fors uit te breiden. Verder komen er extra mogelijkheden voor excursies van groepen die bijvoorbeeld met gidsen op pad willen. Bij Klein Profijt vindt u bovendien informatie over de werkzaamheden van de dijkversterking. De startpunten zijn verder te herkennen aan de markante stalen groene grashalm.
De TOP’s in de Hoeksche Waard zijn tot stand gekomen dankzij bijdragen van de provincie Zuid-Holland en de samenwerkende gemeenten in de Hoeksche Waard (SOHW). De Stichting TOP Routenetwerken is projectleider voor de TOP’s.

Dit is een persbericht van Waterschap Hollandse Delta

Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief

Bekijk ons archief als u op zoek bent naar eerdere nieuwsberichten.

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009


Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Volg ons op twitter!