Cosly.com

Nieuws

Eindresultaat recreatiestrandje bij Westmaas wordt zichtbaar

Eindresultaat recreatiestrandje bij Westmaas wordt zichtbaar

9 juni 2009

Het grove werk is klaar. Nu mag de natuur haar gang gaan om de door mens en machines uitgegraven wegsloot en amfibieënpoel tot leven te laten komen.  

Wat is er veranderd?
Eind april zijn de werkzaamheden aan de “Zuidverbinding Binnenbedijkte Maas”, een onderdeel van het Vlietproject, van start gegaan. Sinds die tijd is de wegsloot verbreed langs de noordrand van de Munnikkenweg en is er een amfibieënpoel gegraven. Daardoor is een zogeheten “natte stapsteen” ontstaan, die een belangrijke functie vervult als thuishaven en tussenstation voor waterminnende dieren. Op 5 juni 2009 is de belijning op de nabijgelegen parkeerplaats aangebracht. Daarmee zijn alle werkzaamheden op en rond het recreatiestrandje bij Westmaas zo goed als afgerond. Komend najaar wordt er tussen het  parkeerterrein en het omliggende recreatiegebied alleen nog wat beplanting aangebracht, bij wijze van afscheiding.  

Amfibieën aantrekken
Surfen op het internet leert dat de eerste amfibieën die een poel koloniseren, meestal de kleine watersalamander en de alpenwatersalamander zijn. De groene kikker is meestal ook al na een jaar aanwezig. De gewone pad gebruikt poelen als er elders geen grotere en diepere waters zijn, met mogelijkheden voor het verankeren van de eisnoeren. 

De eerste bewoners
Voor de eerste pad, salamander of kikker in de poel moeten we een klein beetje geduld oefenen, maar andere prachtige diertjes, zoals libellen, waterjuffers, watertorren en waterwantsen weten waarschijnlijk in een mum van tijd hun weg naar de poel te vinden. 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief

Bekijk ons archief als u op zoek bent naar eerdere nieuwsberichten.

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009


Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Volg ons op twitter!