Cosly.com

Nieuws

Het is zover: restauratie Oostmolen gestart!

Het is zover: restauratie Oostmolen gestart!

9 december 2010

De eeuwenoude Oostmolen neemt een prominente plaats in langs de provinciale weg tussen Mijnsheerenland en Maasdam in de Hoeksche Waard. Begin december is met de eerste fase van de restauratie van deze poldermolen in Mijnsheerenland gestart. De molen en de bijbehorende molenaarswoning worden in de komende maanden vrijwel volledig gedemonteerd en vervolgens in een restauratiewerkplaats in het Gelderse Aalten hersteld. De bijna vier eeuwen oude Oostmolen (Anno 1616) is één van de drie in Nederland overgebleven wipmolens waarin zelfs de originele woning nog aanwezig is.

Primeur
Restauratie was hard nodig. Want het verval van de molen was ernstig: ontmanteling van de molen was bijna nodig om de veiligheid te waarborgen: zowel voor de molen zelf als voor de omgeving.
De manier van restauratie die bij de Oostmolen wordt toegepast (demontage en restauratie extern, waarna terugplaatsing) op dergelijke schaal, is een primeur.

Demontage

Tot aan de kerst worden alle plankjes van de eeuwenoude inpandige molenaarswoning stuk voor stuk uitgenomen. Begin 2011 wordt de molen zelf volledig uit elkaar gehaald. Ook de fundering wordt hersteld waarna in de lente van 2011 de gerestaureerde ondertoren weer op haar plek wordt gezet.
Na restauratie van de boventoren, de kap en de wieken en de terugplaatsing daarvan plus de andere bijkomende herstelwerkzaamheden is het de verwachting dat in december 2011 de unieke Oostmolen weer draait!

Financiering
De restauratie van de Oostmolen gaat ruim € 700.000 kosten. De bijzondere aanpak van deze zeldzame molen kan worden uitgevoerd dankzij subsidies, bijdragen en andere ondersteuning van o.a. het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Binnenmaas, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Rabobank Hoeksche Waard, de Bank/Giroloterij en de Vereniging de Hollandsche Molen.
 

Het gehele persbericht (met meer details over de restauratie) van de Stichting Molens Binnenmaas kunt u ook hier lezen.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief

Bekijk ons archief als u op zoek bent naar eerdere nieuwsberichten.

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009


Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Volg ons op twitter!