Cosly.com

Nieuws

Hoeksche Waard Vlietproject feestelijk geopend!

Hoeksche Waard Vlietproject feestelijk geopend!

17 mei 2011

Op donderdag 12 mei is het Vlietproject in de Hoeksche Waard officieel geopend. Wethouder Reijnierse, dijkgraaf Geluk en provinciaal afdelingshoofd Vroon onthulden samen het eerste informatiepaneel over het Vlietproject. Tijdens het Vlietproject zijn de oude kreken, ook wel bekend als vlieten, in Nationaal Landschap de Hoeksche Waard in ere hersteld. Met onder andere natuurvriendelijke oevers dragen de vlieten nu nog meer bij aan het landschap, natuurlijke verbindingen, waterkwaliteit en waterberging. Daarmee is de Hoeksche Waard ook voor recreanten nog aantrekkelijker geworden.

De aftrap voor deze feestelijke dag vond plaats op het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp. Daar overhandigden de heer Reijnierse van Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard en dijkgraaf Geluk van waterschap Hollandse Delta samen het eerste exemplaar van de resultatenbrochure van het Vlietproject aan de heer Vroon, hoofd afdeling Water en Groen van de Provincie Zuid-Holland. De dijkgraaf en wethouder spraken hierbij beiden hun waardering uit over de voorspoedige samenwerking met alle betrokken partijen. Na de overhandiging vertrokken de genodigden - betrokken bestuurders, medewerkers, agrariërs en leveranciers - naar de Oost Middelweg. Daar onthulden Reijnierse, Geluk en Vroon op feestelijke wijze het eerst geplaatste informatiepaneel van het Vlietproject.

Zaterdag publieksdag
Om ook bewoners en omwonenden bij de voltooiing van het Vlietproject te betrekken, vindt aanstaande zaterdag tussen 10 en 16 uur een grote publieksdag plaats onder het motto ‘Genieten van de Vlieten’. Voor jong en oud zijn er dan tal van activiteiten, zoals fietsen, wandelen, kanoën, een rit met de paardentram of een bustour. Ook worden dan de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de kleur- en knutselwedstrijd waaraan bijna 3000 leerlingen van 19 basisscholen uit de Hoeksche Waard hebben meegedaan.

Natuur, landschap, water en recreatie
Het Vlietproject is één van de meest beeldbepalende projecten in het Nationale Landschap de Hoeksche Waard. In totaal is er 92 hectare (ruim 180 voetbalvelden) nieuwe natuur gemaakt, waarvan ruim 68 hectare kan dienen als tijdelijke waterberging. De steile oevers van de kreken hebben plaatsgemaakt voor natuurvriendelijke, flauw aflopende oevers met meer beplanting en kleine natuurgebiedjes. Sinds 2004 heeft het project gezorgd voor een mooier landschap, als deel van het provinciale natuurnetwerk. Ook levert het een betere waterkwaliteit. Bovendien bieden de vlieten meer ruimte voor recreatie.

Vruchtbare samenwerking
Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) en waterschap Hollandse Delta hebben het Vlietproject in nauwe samenwerking uitgevoerd. SOHW verzorgde de coördinatie van project en het waterschap zorgde voor de grondverwerving en de voorbereidende werkzaamheden en begeleidde de uitvoering. Medefinanciers waren het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Zuid-Holland, Europese Commissie en Deltanatuur.
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief

Bekijk ons archief als u op zoek bent naar eerdere nieuwsberichten.

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009


Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Volg ons op twitter!