Cosly.com

Nieuws

Jong en oud 'Genieten van de Vlieten!'

Jong en oud 'Genieten van de Vlieten!'

17 mei 2011

Feestelijke opening van het Hoeksche Waard Vlietproject

Het was ‘Genieten van de Vlieten’ afgelopen zaterdag. Jong en oud trokken er op uit om de kreken van de Hoeksche Waard te bewonderen. Te voet, op de fiets, in de paardentram of in de kano, iedereen genoot zichtbaar van alle activiteiten die waterschap Hollandse Delta en Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard hadden georganiseerd vanwege de opening van het Vlietproject.
 

De dag begon goed voor bijna 100 basisschooleerlingen in het Nationaal Landschapscentrum in Numansdorp. Daar kregen de winnaars van de kleur- en knutselwedstrijd uit handen van Willem Reijnierse van Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard en natuurkunstenares Creatura een prijs uitgereikt. De jury had hun kleurplaat, kijkdoos of vlieger uitgezocht uit de bijna 3.000 inzendingen.

Voor 4 kinderen werd het extra feestelijk want hun werkstukken werd door de jury als de allermooiste uitgekozen. Winnaars Kors van OBS De Blieken uit Klaaswaal en Corné van de Rehoboth uit Maasdam ontvingen een waardebon voor een dag spelen bij Kinderspeelparadijs Ballorig in Oud-Beijerland. Sanne Sneijders wist met haar kijkdoos versierd met vlinders de hoofdprijs in de wacht te slepen bij groep 5/6. De hoofdprijs voor de mooiste vlieger ging naar Louise Slingeland, die van haar vlieger een heuse roofvogel had gemaakt. Een speciale prijs was er ook voor de leerlingen uit De Schatkamer van de Willem Alexander school, die met de hele klas een enorme kijkdoos hadden gemaakt met echt gras.

Voor jong en oud
Daarna was er de hele dag van alles te doen door de gehele Hoeksche Waard. Bij het Nationaal Landschapscentrum in Numansdorp genoten mensen van leuks en lekkers op de voorjaarsmarkt. Ook bij Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland is uitgebreid gefietst en gewandeld, met muzikale omlijsting van het Shantykoor Hoeksche Waard. De vrijwilligers van het Hoekschewaards Landschap hadden écht alles uit de kast getrokken om er een feestelijke dag van te maken.

Waterschap Hollandse Delta had speciaal haar grootste gemalen in de Hoeksche Waard opengesteld. Net als bij de molen van Goidschalxoord was er veel belangstelling. In Nieuwendijk genoten de kinderen van het natuurtheater in de tent bij het gemaal De Eendragt. Ook het springkussen en de schminkers van Claudie’Schmink hadden de volle aandacht van de kinderen, die daarna graag wilden meerijden met de huifkar.

Voor veel ouderen was het genieten geblazen tijdens de bustour langs het Vlietproject, waarbij Willy Spaan van de Erfgoedkoepel vertelde over al het moois dat er onderweg te zien was. Veel gezinnen grepen de kans aan om deel te nemen aan de leuke excursies van Staatsbosbeheer en het Hoekschewaards Landschap en zo gebieden te bewonderen die anders niet toegankelijk zijn.

Het Vlietproject
Vanaf 2004 hebben waterschap Hollandse Delta en Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard aan het Vlietproject gewerkt. Met belangrijke subsidies van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Zuid-Holland, Europese Commissie en Deltanatuur kon er in totaal 92 hectare (ruim 180 voetbalvelden) nieuwe natuur worden gemaakt. Daarvan kan ruim 68 hectare dienen als tijdelijke waterberging. De steile oevers hebben plaatsgemaakt voor natuurvriendelijke, vlak aflopende oevers met meer beplanting. De waterplanten die daar groeien verbeteren de waterkwaliteit. De rietkragen zorgen ervoor dat de kreken zichtbaar zijn geworden in het landschap. Zodat iedereen voortaan blijvend kan genieten van de vlieten.
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief

Bekijk ons archief als u op zoek bent naar eerdere nieuwsberichten.

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009


Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Volg ons op twitter!